Ključne sestavine zdrave spletne strani

Spletna stran mora vsebovati določene elemente, da je funkcionalna in privlačna. V članku le na kratko opišem temelje vsake spletne strani. Kako jih bomo uporabili je seveda stvar posameznika.
kljucne-sestavine-zdrave-spletne-strani-baza-znanja-natasa-kukovic
  Ključne sestavine zdrave spletne strani niso kar avtomatsko sestavine vsake spletne strani. Žal ni orodja, ki bi nam avtomatsko izdelalo spletno stran, ki je resnično zdrava. Odgovornost zdravja spletne strani je v veliki večini na izdelovalcu spletne strani, ki mora imeti izdelan sistem izdelave spletnih strani tako, da so le-te resnično ustrezno zastavljene. 

  Kaj je to ZDRAVA spletna stran?

  Zdravje spletne strani je definirano tolikokrat, kolikor je strokovnjakov na področju izdelave spletnih mest. Vendar pa je v dostopni literaturi opaziti le članke, povezane s specifičnimi temami. Tako lahko najdemo recimo članke, ki pokrivajo:
  Zdravje spletne strani z vidika SEO optimizacije,
  Zdravje spletne strani z vidika varnostne konfiguracije,
  Zdravje spletne strani z vidika hitrosti, 
  Zdravje spletne strani z vidika uporabnosti in funkcionalnosti, ...
  Ni pa moč najti prispevkov na temo zdravja spletnih strani kot celote. Zato sem se odločila, da ključne sestavine zdrave spletne strani v celoti izpostavim s svojim člankom. Vsebina je večinoma črpana na podlagi izkušenj in splošnega znanja, v primeru, da je vsebina črpana od kod drugod bo vir naveden.
  Zdravje spletne strani, kot ga vidim jaz, je sestavljeno iz vsega, kar zagotavlja dolgoročno delovanje in stabilnost. spletne strani kot celota. Spletna stran, ki je ustrezna v nekem trenutku, lahko, da že čez nekaj mesecev ne bo več. Do tega lahko pride zaradi neustrezno izbranih vtičnikov, ki lahko postanejo nevzdrževani in tako predstavljajo varnostno tveganje za celotno spletno stran. Prav tako se včasih neustrezno dodajajo funkcionalnosti po meri, ki niso v obliki vtičnikov, ampak ročno vpisane kode. V primeru neprevidnosti je tudi to lahko izvedeno tako, da kar naenkrat ugotovite, da neka funkcionalnost več ne deluje.
  kaj-je-zdrava-spletna-stran-kljucne-sestavine-zdrave-spletne-strani-natasa-kukovic
  Dejstvo je, da bo nezdrava spletna stran začela povzročati težave v prihodnosti. Le 1 majhna pomanjkljivost pa lahko vodi do težav na raznovrstnih področjih, kot bomo videli v nadaljevanju tega članka.

  Ključne sestavine zdrave spletne strani

  Ključne sestavine zdrave spletne strani so po mojih izkušnjah in izobraževanju naslednje:
  struktura,
  hitrost,
  prilagodljivost za različne ekrane,
  SEO optimizacija,
  varnost,
  politika vzdrževanja.
  Pa si le malo poglejmo vsako izmed njih.

  Struktura

  Struktura je nekaj, o čemer se v povezavi z zdravjem oz. ustreznostjo spletnih mest ne govori dovolj pogosto, vsaj ne med lastniki spletnih strani. Dobra struktura je povezana s celotnim sistemom izdelave spletne strani. Slaba struktura pogosto izhaja iz pomanjkljivega načrtovanja spletne strani in pogosto je tudi pri prenovah spletnih strani, kjer je vse stare pomanjkljivosti včasih težko identificirati in se tako ne odpravijo.
  Ustrezna struktura spletne strani je tisto, kar se vzpostavi takoj na začetku. Da je lahko struktura spletne strani ustrezna in ne vsebuje nepotrebnega balasta v obliki nerabljenih vtičnikov ali kakršnihkoli osirotelih kod, ki ne služijo svojemu namenu, je nujno potrebno skrbno načrtovanje celotne spletne strani. 

  Pri oblikovanju je nekaj svobode, zelo dobro pa mora biti vnaprej poznano, kakšne funkcionalnosti bodo na spletni strani in kako se bodo implementirale. Idealno je, če izdelovalec pozna tudi soodvisnosti med različnimi funkcionalnostmi oz. načini, kako se te funkcionalnosti dosežejo. 

  Zaradi preprostosti sistema in možnosti kasnejšega samostojnega urejanja s strani naročnika, pogosto nastajajo spletne strani s številnimi vtičniki, po možnosti v kombinaciji s kakšnim od modernih urejevalnikom spletnih strani, kot so Divi, Beaver Builder, Elementor in drugi. Z njimi ni nič narobe in še sama veliko spletnih strani izdelam z Elementorjem. Ampak dolžnost izdelovalca je, da še pred izdelavo ugotovi, kateri urejevalnik oz. kateri način izdelave bo najboljši glede na želene funkcionalnosti. V primeru večjih spletnih trgovin običajno urejevalniki niso najboljša izbira, ker so takšne spletne trgovine lahko prepočasne (čeprav se z ustrezno optimizacijo da približati dobremu rezultatu) in skozi čas manj stabilne. Zaradi tega potrebujejo pogostejše in bolj obsežno vzdrževanje spletne strani. 

  Ko gre za manjšo spletno stran z blogom je urejevalnik odlična izbira. Ko želiš bolj kompleksno spletno stran in hkrati uporabljati urejevalnik, ker želiš kasneje sama vnašati in popravljati posamezne vsebine, pa vsaj predaj izdelavo strokovnjaku, ki bo znal urediti ustrezno optimizacijo, ki bo izravnala pomanjkljivosti samega urejevalnika.

  Kar se tiče strukture je zelo pomembno tudi, da so brezhibno urejene povezave znotraj strani in navzven. Na spletni strani nikakor ne sme biti nedelujočih povezav. To je namreč tisto, kar najbolj odbije uporabnika, še bolj pa Googlove spletne pajke.

  Moj osebni nasvet v povezavi s strukturo spletne strani je naslednji: "Keep it simple, yet perfect". Učinki bodo vidni v uporabniški izkušnji, v hitrosti spletne strani in hkrati v vidnosti v brskalnikih.

  Izdelovalci in lastniki spletnih strani pogosto zanemarijo pomen tistih manj pomembnih podstrani, kot je stran, ki je namenjena GDPR-ju ali v primeru spletne trgovine Splošni pogoji poslovanja. Še vedno se kdaj zgodi, da na spletni strani niso nastavljeni niti piškotki. Neurejenost vseh teh strani pomeni nepopolno spletno stran, kar je slabo za uporabnika, Google iskalnike, pa še inšpekcija vas lahko kaznuje!

  Hitrost

  Hitrost je v Sloveniji še vedno zanemarjen faktor pri izdelavi spletnih strani, čeprav je splošno znano, da obstaja več kot 50 % večja verjetnost, da obiskovalec zapusti spletno stran, če se ne naloži popolnoma najkasneje v 3 sekundah. Je tudi en zahtevnejših delov izdelave spletne strani, še posebej, če se za izdelavo uporabljajo urejevalniki in/ali, če je na spletni strani v Wordpressu nameščena še Woocommerce spletna trgovina. Ker je to eden najbolj tehničnih vidikov izdelave zdrave spletne strani, ne bom pisala o tem, kaj moraš storiti, da bo stran hitra. Ti načeloma ne moreš veliko. To je izključno odgovornost izdelovalca in nikogar drugega. Seveda, razen, če je dogovor izrecno drugačen.

  Če slučajno spletno stran že imaš, priporočam, da uporabiš orodje GtMetrix in preveriš, kako hitra je tvoja spletna stran. Če je rezultat na obeh postavkah (Performance in Structure) nižji od 70 % so s spletno stranjo resne težave, ki jih je potrebno rešiti. Ob tem bodi pozorna še na razliko med hitrostjo na računalniku in na mobilnih napravah. Kot navaja Finteza, je spletna stran na mobilnih napravah v povprečju kar 28 % počasnejša, kot na računalniku!

  Počasnost spletne strani, spet, kot večina ostalih faktorjev, vplivana uporabniško izkušnjo in tudi na pozicijo v brskalnikih.
  hitrost-gtmetrix-natasa-kukovic

  Prilagojenost za različne ekrane

  O odzivnem dizajnu (ang. "responsive design") mislim, da že ptički na drevesih čivkajo. Slednje je namreč v trendu zadnjih nekaj let zaradi porasta uporabe mobilnih naprav.

  Potreba po prilagojenosti spletnih mest različnim ekranom oz. napravam izhaja iz dejstva, da obstaja kar velika verjetnost, da več kot 80 % obiskovalcev tvoje spletne strani le-tega opravi preko svojega mobilnega telefona.

  To je ena tistih funkcij, ki bi morala biti že samoumevna med izdelovalci spletnih strani, pa še vedno ponekod v opisu ponudbe agencij, ki izdelujejo spletne strani, navajajo odzivni dizajn kot neko posebnost njihove ponudbe. To so le marketinški triki, v resnici pa je izdelovalec, ki bi dal na trg spletno stran, ki ni prilagojena za majhne naprave, zagotovo navaden amater, pa naj bo ta izjava nesramna ali ne. Res je, da izredno rado pride do kakšnega posameznega "kiksa", še posebej, ko se naknadno kakšna stvar spreminja, pa vendar je dolžnost tistega, ki spletno stran vzdržuje, med drugim tudi skrb, da je spletna stran ves čas odlična na prav vseh napravah in v vseh brskalnikih. Za preverjanje mobilne ustreznosti spletnega mesta obstajajo številna orodja, med katerimi priporočam uporabo Googlovega "Mobile friendly test".

  Če spletno stran že imaš le preizkusi to orodje, mogoče te preseneti (upam, da pozitivno).

  SEO optimizacija

  SEO optimizacija je verjetno eden najbolj obširnih pojmov v svetu izdelave spletnih strani. Je najbolj opevana entiteta med tistimi, ki si želijo visok organski doseg v brskalnikih in je strah in trepet strokovnjakov po vsem svetu. Izredno visok nivo konkurence v prav vsaki branži je namreč glavni razlog, da je prva stran v Googlu tako zelo težko dosegljiva. Tukaj pa ne bom govorila o tehničnih vidikih SEO optimizacije. Želim le izpostaviti, kateri elementi na spletni strani vplivajo na SEO optimizacijo. O tem, na kakšen način posamezna postavka vpliva na SEO optimizacijo spletne strani pa kdaj drugič. Seznam je v resnici seveda še daljši, rada bi le izpostavila tiste najpomembnejše faktorje, in sicer:

  Politika vzdrževanja spletne strani

  Na žalost se številni lastniki spletnih mest ne zavedajo pomena vzdrževanja spletne strani. Spletna stran ni nekaj, kar postavimo in potem pustimo. Tudi rože je treba zalivati, tudi v svoji hiši moramo skrbeti, da je napeljava ves čas brezhibna, da nam ne poplavi kleti, občasno moramo prebarvati les, da ne sprhni. Če teh stvari ne delamo rože ovenijo, hiša propade. Tako je tudi s spletno stranjo. 

  Tehnično na tem mestu ne bom navajala vse, kaj je potrebno početi za ustrezno vzdrževanje spletne strani. Je pa nevzdrževanost vir največjih težav. 

  Zaradi nevzdrževanosti prihaja do tega, da je spletna stran že nekaj mesecev po izdelavi neverjetno počasna, kakšni obrazci prenehajo delovati, kot bi morali in/ali doživimo celo vdor v spletno stran. Več o vsem, kako z ustrezno politiko vzdrževanja prihranimo denar na dolgi rok, lahko prebereš v članku "Vzdrževanje spletne strani".

  Varnost

  O varnosti spletnih strani je začuda zelo malo govora. Vsaj dokler zaradi slabo zastavljenih varnostnih mehanizmov ne pride do vdora na spletno stran. Varnost je vsaj pri meni prva stvar, ki jo na spletni strani vzpostavim. Čeprav sicer nisem velik pristaš zunanjih vtičnikov, v tem primeru vseeno priporočam Wordfence. Če že imaš spletno stran le preveri, ali je nameščen ta ali kakšen drugi vtičnik, namenjen varnosti. 

  Ker je za varnost sicer nujno poskrbeti tudi na ravni strežnika, o tem podrobneje tukaj ne govorim. Pomembno pa je, da se zavedaš pomena vzpostavitve teh mehanizmov in koliko te lahko pomanjkljiva konfiguracija varnosti stane v prihodnosti.

  Varnost je sicer odvisna tudi od strukture spletne strani - predvsem od tega, kakšne vtičnike uporabljamo na spletni strani. Vtičniki, če niso skrbno izbrani le tisti, ki so resnično zanesljivi, lahko hitro predstavljajo varnostno luknjo. Če vtičnik, ki ga želimo namestiti na spletno stran ni že dolgo na trgu in/ali ima zelo slabe ocene, se ga raje izognimo in poiščimo rešitev za svojo željo brez vtičnika. 
  Vem, da ti je mogoče branje te vsebine lahko malo "naporno", saj gre za dokaj tehnične in zahtevne zadeve, s katerimi se najbrž ne želiš sama ukvarjati. Vseeno je pomembno, da razumeš, katere so ključne sestavine zdrave spletne strani. Tako dobiš boljše izhodišče za čas, ko boš iskala izdelovalca svoje nove spletne strani ali prenovo obstoječe. 

  Le ne pozabi mu omeniti vsake od navedenih postavk!

  Če si že na tem, da poiščeš nekoga, ki bo izdelal novo spletno stran zate ali prenovil obstoječo sem ti na voljo tudi jaz. Klikni gumb spodaj za kontakt.
  Mogoče te zanima tudi ...

  Ali ti je prispevek pomagal? Kako?

  Dodaj odgovor

  Vizitka

  Nataša Kukovič s.p.

  Prodaja in intelektualne storitve

  Pohorska cesta 2

  2317 Oplotnica

  Davčna št.: 21965145

  Delovni čas
  Telefonska podpora: Pon - Pet: 8:00 - 15:00
  Podpora po e-pošti (nujni primeri): Vsak dan (tudi med vikendom): 6:00-22:00
  Osebni obisk: Po predhodnem dogovoru.
  O meni ...
  Tvoji spletni podobi dam krila, s katerimi lahko poletiš do svojega cilja na spletu v svojem tempu. V proces izdelave spletne strani vnesem lahkotnost in zmanjšujem stres. Vodi me sr(e)čno podjetništvo in podpiram žensko podjetništvo.
  Vse pravice pridržane: © Nataša Kukovič s.p., Prodaja in intelektualne storitve
  Top envelopepushpinsmartphonechevron-leftchevron-right